Ce trebuie sa stiti inainte de a incepe sa construiti o casa

Constructii case – ce trebuie sa stiti in prealabil

Una din primele intrebari pe care clientii ni le adreseaza atunci cand vor sa construiasca o casa cu noi sau cand vor sa renoveze o locuinta este “Cat o sa coste?” Imediat dupa aceasta intrebare apare urmatoarea: “Cat o sa dureze?”

Ei bine raspunsul la ambele intrebari este “Depinde”

Nu vrem sa fim evazivi, dar trebuie sa intelegeti ca de cele mai multe ori exista multiple variante care se iau in calcul pentru a evalua in mod adecvat durata si costul unui proiect de constructii case. Un lucru pe care majoritatea proprietarilor nu il inteleg initial este ca un proiect planificat initial si proiectat in mod corespunzator dureaza cam aceeasi perioada ca si fazele de proiectare si constructie.

Procesul de proiectare poate dura pana la 6 sau 8 luni pentru o locuinta noua personalizata (inclusiv determinarea nevoilor clientului, proiectarea acestor nevoi si luarea deciziilor privind modalitatea optima de construire). Si acest lucru ar putea dura mai mult in cazul in care exista complicatii, cum ar fi probleme legate de autorizatii si aprobari. In aceasta perioada echipa de proiectare si constructie lucreaza pentru a intelege si a preintampina problemele potentiale ce pot aparea.

Fiti realist
Deseori pentru proprietarii de case este dificil sa inteleaga ce inseamna sa fie realisti pentru fiecare faza a procesului de constructie. De exemplu, sa construiesti o bucatarie intr-o saptamana nu este tocmai realist, din cauza numarului de servicii si meserii implicate. Ar fi riscant sa credem ca totul ar putea fi realizat in mod optim intr-un timp atat de scurt.

La fel de confuz poate parea si termenul limita pentru construirea unei case mai mici de la periferie in comparatie cu o casa de lux personalizata. Uneori clientii ne intreaba de ce o casa personalizata are un cost mai mare pe metru patrat si de ce perioada de realizare a constructiei este mai mare comparativ cu o casa simpla. Motivul este ca dezvoltatorii si firmele de constructii case au echipe de lucru care care se deplaseaza de la o casa la alta si sunt dedicati acelui proiect. Asta inseamna ca ei isi termina munca la o casa si trec la urmatoarea.

Dar in cazul unei case personalizate, lucrarile ar putea dura mai mult, chiar daca discutam despre aceeasi suprafata de constructie. De aceea atunci cand proiectati o casa este bine sa nu faceti planificarile prea din scurt, deoarece rareori lucrurile pot decurge atat de fluent.

Intelegeti calendarul lucrarilor de constructie
Stiti ce presupune o demolare? Dezordinea? Zgomotul? Cuvintele de pe o foaie pot parea teribil de abstracte atunci cand va uitati la ele din camera dumneavoastra de zi. Dar lucrurile pot fi total diferite in realitate. S-ar putea sa trebuiasca sa luati in considerare mutarea intr-o alta locatie pana la finalizarea lucrarilor. Daca nu intelegeti la ce se refera anumit parti din contract, ar trebui sa intrebati firma de constructii case si sa primiti raspunsurile de care aveti nevoie pentru a va lamuri.

De asemenea, este important sa intelegeti care este cel mai bun timp pentru a incepe o constructie. Sunt clienti care invata acest lucru din mers, dupa ce insista sa demareze un proiect de constructii case sau de renovare atunci cand iarna bate la usa. In aceasta situatie echipa de lucru ar putea doar sa sape sau toarne fundatia, pentru ca mai apoi intregul proiect sa fie tinut in loc pentru cateva saptamani. Ceea ce invatam din aceste experiente este sa gestionam mai bine posibilele intarzieri si sa fim realisti.

Graficul lucrarilor de constructii case
In general atunci cand se construieste o casa este bine sa existe un grafic al lucrarilor. La fel, este de preferat ca dumneavoastra sa intelegeti ce presupune fiecare etapa inscrisa acolo. Graficul lucrarilor ar trebui sa fie suficient de specific incat sa includa detaliile importante, care sa va ajute pe dumneavoastra si pe intreaga echipa implicata in proiect sa inteleaga fluxul logic al activitatilor, astfel incat sa puteti urmari pasii logici ce urmeaza sa se intample. Puteti solicita un asfel de grafic firmei de constructii case chiar inainte de inceperea lucrarilor. Acest grafic ar putea fi usor revizuit pe parcurs in functie de unele detalii ale proiectului.

Ganditi-va ce ar putea sa influenteze graficul de desfasurare a lucrarilor de constructii
In acest domeniu de constructii case exista in general o regula nescrisa in randul contractorilor si designerilor: “O sa dureze putin mai mult decat credeti”. Asta pentru ca exista o serie de factori care pot influenta graficul desfasurarii lucrarilor. Iata cativa dintre acestia:
– complexitatea proiectului
– vremea (conditiile meteorologice)
– numarul muncitorilor implicati in proiect
– autorizatii si inspectii
– comenzi refuzate sau intarziate in ceea ce priveste achizitia materialelor necesare

In general o firma de constructii case va poate sfatui sa optati pentru materiale, echipamente si produse care se regasesc in mod obisnuit in depozitele magazinelor locale de profil. In cazul in care unele din aceste materiale sau produse (de exemplu corpuri de iluminat speciale, tigla importata sau articole realizate la comanda) nu se gasesc in reteaua locala si trebuie comandate in prealabil, este indicat sa luati in considerare posibile intarzieri cauzate de intarzierea comenzilor respective.

Sigur ca trebuie sa aveti in vedere si autorizatiile, aprobarile necesare pentru constructii case. Pe santier pot veni echipe de inspectie in timpul desfasurarii lucrarilor de constructii. Un diriginte de santier [link spre http://diriginte-de-santier.com/ ] va verifica pentru dumneavoastra conformitatea lucrarilor, daca ceea ce se ridica pe santier coincide cu ceea ce apare in planurile de realizare. Contractorul poate coordona aceste inspectii si verificari, astfel incat acestea sa nu inflenteze in mod negativ buna desfasurare a lucrarilor sau aparitia intarzierilor.

Un diriginte de santier sau un inspector poate vedea daca exista vreun decalaj intre ceea ce apare in documentele de planificare si ceea ce se construieste. In acest caz el poate solicita mai multe informatii suplimentare, chiar daca ceea ce se construieste in realitate nu contravine regulilor de constructii. Exista proiecte de constructii case care se sisteaza in timpul desfasurarii lucrarilor.

Insa cu un control adecvat din partea echipei de constructii case, proiectul ar trebui sa avanseze in mod corespunzator. Asa cum nu exista opere de arta pe care toata lumea sa le considere perfecte, la fel nu exista un grafic de constructie care sa se potriveasca tuturor proiectelor. Fiecare proiect de constructii case este unic datorita locatiei, materialelor, cerintelor clientului. Credem ca aici e nevoie de un strop de creativitate, chiar daca discutam despre acest domeniu atat de tehnic si destul de rigid al construirii unei case.