Verificati istoria casei, alegeti abordarea corecta si integrati accente moderne, cu grija si precautie. Rezultatul va fi uimitor.
Tocmai ati cumparat o casa veche cu ceva antecedente istorice. Felicitari.
Una din intrebarile pentru care veti dori sa aflati raspuns mai departe va fi daca este nevoie de o restaurare sau o consolidare a structurii.
Decizia dumneavoastra va influenta caracterul finit al casei, costul proiectului si timpul necesar pentru finalizare. Va avea de asemenea un impact major asupra muncii pe care doriti sa o faceti singur, pentru ca puteti apela la profesionisti experti in reabilitare si consolidare casa.
Acestea fiind spune, iata 9 lucruri de care ar trebui sa tineti cont pentru a stabili ce faceti in continuare:
1.Identificarea factorilor ce va vor influenta decizia. Casa pe care o aveti are nevoie de consolidare? Vreti o sa reabilitati? In ce masura? Trebuie sa intelegeti valoarea sa istorica, arhitectura si starea actuala materialelor, finisajelor si sistemelor componente. De asemenea, inainte de contractarea unei firme de consolidare casa ar trebui sa luati in considerare stilul dumneavoastra de viata si nevoile personale.
2.Examinati istoricul casei. Inainte de a contacta firma de consolidare casa pentru reabilitare, in general beneficiarul trebuie sa se gandeasca la istoricul casei. Daca merita efectuata o consolidare si in ce conditii? Uneori beneficiarii opteaza pentru demolarea casei vehi si reconstruirea unei locuinte noi. Dar acest lucru implica cheltuieli foarte mari. In schimb, consolidarea casei este mai la indemana din punct de vedere financiar si chiar din punct de vedere al timpului de executie. In general va sfatuim sa cereti sfatul specialistilor in ceea ce priveste un proiect de consolidare casa. Sigur ca in majoritatea situatiilor acolo unde nu exista semne care sa indice o deteriorare serioasa, consolidarea este posibila, cu cheltuieli minime si in cel mai scurt timp. Avem la indemana solutii, materiale si echipamente potrivite pentru a efectua lucrari de consolidare casa, lucrari eficiente si rezistente in timp. Nu trebuie sa va ganditi la o consolidare ca la o lucrare care va rezista foarte putin si va prelungi pentru cateva luni sau cativa ani durata de viata a constructiei. Unele consolidari case sunt atat de fiabile incat intaresc incredibil de mult structura casei si prelungesc semnificativ durata sa de viata.
3.Ce inseamna “restaurare”? Restaurarea unei case presupune transformarea interiorului si exteriorului sau conform unei anumite perioade de timp din istorie. In general proprietarii de case vechi, chiar istorice, evita restaurarile stricte, pentru ca vor sa pastreze sistemele moderne si sa faca unele schimbari in ceea ce priveste designul.
4.Ce inseamna “reabilitare”? A reabilita o casa inseamna sa o faci functionala si folositoare pentru perioada contemporana, pastrand insa o parte din elementele sale istorice si arhitecturale importante. De exemplu, reabilitarea unei case vechi va include intotdeauna elemente de modernizare din punct de vedere electric, mecanic, o bucatarie moderna si alte atribuite tipice pentru zilele noastre.
5.Restaurare sau reabilitare? Principala diferenta intre restaurarea si reabilitarea unei case este fie de a copia o anumita perioada de timp, fie de a se concentra asupra elementelor ce si-au pus amprenta asupra sa de-a lungul timpului (o casa veche adusa in prezent si impodobita cu sisteme moderne). De exemplu, daca discutam despre o casa veche din centrul istoric al Brasovului careia i-au cazut suporturile de lemn de la streasina, un proiect de reabilitare si consolidare casa ar insemna refacerea acelor elemente asa cum a fost ele initial. Daca proprietarul ar opta insa pentru reabilitare, el ar putea sa se gandeasca la folosirea unor materiale noi (de exemplu fibra de sticla in loc de lemn).
6.Evaluati schimbarile necesare pentru proiectul de consolidare casa. Luati in considerare calitatea, designul materialelor si maiestria casei originale, precum si schimbarile care au survenit de-a lungul timpului. Schimbarile interioare si exterioare compatibile de aceeasi calitate sau de o calitate mai buna decat le-a avut casa la origine, chiar daca sunt facute in stil diferit si cu alte materiale, ar trebui probabil pastrate si restaurate. Pe de alta parte ar trebui sa renuntati la orice modificari prost proiectate sau executate.
7.Ganditi-va la modificari noi si fiti atent la detalii. Cand vreti sa aduceti modificari unei case mai vechi luati in considerare dimensiunea sa reala. Folositi materiale, texture si culori similare cu cele ale cladirii originale.
8.Incorporati elemente moderne, cu grija si prudenta. Ca firma ce activeaza in domeniul proiectelor de consolidare casa, stim ca cheia unei reabilitari de calitate este de a integra cat mai bine tehnologiile moderne si de a combina cat mai placut diferite stiluri de viata. Pana la urma totul poate fi un joc interesant intre trecut si prezent. Pastrati modificarile de baza non-intruzive si compatibile cu designul si stilul casei. Schimbarile pe care le faceti nu ar trebui sa acopere materialele, caracteristicile si elementele arhitecturale semnificative.
9.Cereti ajutorul expertilor. O frima cu experienta vasta in proiecte de consolidare casa va poate oferi sfaturile de care aveti nevoie. Pana la urma daca aveti o casa veche aceasta trebuie sa fie in primul rand rezistenta. Iar rezistenta inseamna consolidarea sa inca de la fundatie daca se impune acest lucru. Sigur ca este extrem de interesant si frumos sa locuiti intr-o casa veche dar modernizata. Daca doriti intr-adevar sa-I pastrati valoarea istorica incercati apoi sa imbinati cat mai bine stilurile si elementele de design.
Pana la urma nu exista niciun raspuns corect sau gresit cand vine vorba despre reabilitatea casei din punct de vedere estetic. Alegerile va apartin. Dar o casa veche trebuie sa fie in primul rand sigura, iar aici nu exista loc de interpretari. Exista un singur raspuns corect si anume ca trebuie sa faceti tot ce este necesar ca sa o consolidati astfel incat sa aveti garantia ca locuiti intr-o cladire sigura.
Procesul se consolidare casa este unul deosebit de complex si implica o multime de cunostinte, folosirea materialelor diverse si a celor mai noi tehnici in domeniu pentru obtinerea eficientei maxime.
Un proiect de consolidare casa poate fi realizat de catre un architect sau de catre un inginer. Datorita complexitatii lucrarilor, nu toti inginerii si arhitectii aleg sa se ocupe de consolidari. Asta pentru ca exista extrem de multe detalii critice de care trebuie sa se tina cont.